jueves, 11 de abril de 2013

Bai Jia Bei: Manta dels 100 desitjos / Colcha de los 100 deseos


      Un nou repte. Com molts i moltes ja debeu saber tinc la fortuna de tornar a estar embarassada. I per a preparar aquesta espera, m'agradaria cosir un "Bai Jia Bei" o "manta dels 100 desitjos" per al meu nou petitó o petitona.


   Un nou repte. Como muchos y muchas ya debéis saber tengo la fortuna de volver a estar embarazada. Y para preparar esta espera, me gustaría coser un "Bai Jia Bei" o "manta de los 100 deseos" para mi nuevo pequeño o pequeña.



       En el nord de la Xina hi ha una tradició per celebrar el naixement d'un nadó i és la de cosir un "Bai Jia Bei" o una "manta dels 100 desitjos". És una manta cosida amb 100 retalls de teles diferents (tipus patchwork) regalades per 100 persones entre familiars, amics i coneguts que volen donar la benvinguda al nadó i regalar-li els millors desitjos per la nova vida amb el seu retall. Després aquesta manta esdevé un llegat per a les generacions properes.

En el norte de China hay una tradición para celebrar el nacimiento de un bebé y es la de coser un "Bai Jia Bei" o una "manta de los 100 deseos". Es una manta cosida con 100 retales de telas diferentes (tipo patchwork) regaladas por 100 personas entre familiares, amigos y conocidos que quieren dar la bienvenida al bebé y regalarle los mejores deseos para la nueva vida con su retal.Después esta manta se convierte en un legado para las generaciones próximas.

       Per als que no la coneixeu aquesta és la bonica llegenda que va donar lloc a aquesta tradició:
" L'última emperadriu de la dinastia Quing va ser una simple concubina fins el dia en que va tenir la fortuna de donar a llum a l'únic fill mascle de l'emperador. Durant un temps es va veure forçada a deixar sol al seu fill i va idear un pla per protegir-lo de les velles esposes de l'emperador i obligar a les poderoses families Manchúes a cedir en el seu fervor per reclamar el tro. A cada un dels jefes dels cent clans més poderosos de l'Imperi els va demanar una bobina de la millor seda. Va encarregar als sastres del palau que talléssin aquestes peces en trossets més petits i amb aquests féssin un traje pel seu fill. Així, simbòlicament, pertenyeria a cada una d'aquestes cent nobles i poderoses families. I sota la seva protecció els Deus no gosarien fer-li mal."



   Para los que no la conozcais ésta es la bella leyenda que dió lugar a esta tradición:
La última emperatriz de la dinastía Quing fue una simple concubina hasta el día que tuvo la suerte de dar a luz al único hijo varón del emperador. Durante un tiempo se vio forzada a dejar solo a su hijo y concibió un plan para protegerle de las viejas esposas del emperador y obligar a las poderosas familias Manchúes a cesar en su empeño de reclamar el trono. A cada uno de los jefes de los cien clanes más poderosos del Imperio les pidió una bobina de la mejor seda. Encargó a los costureros del palacio que cortaran estas piezas en pedacitos más pequeños y con estos trozos hicieran un traje para su hijo. Así, simbólicamente, pertenecería a cada una de estas cien nobles y poderosas familias. Y bajo su protección los dioses no osarían hacerle daño.

        La idea de fer un Bai Jia Bei va sorgir en un principi entre les families adoptants a Xina, i mica en mica es va anar incorporant a la resta de families adoptants a altres païssos, i posteriorment també ho han fet les mares biològiques que esperen els seus fills. Cada retall va acompanyat d'un desig de la persona que el regala i es guarda en un àlbum amb un bocí del retall de roba.



   La idea de hacer un Bai Jia Bei surgió en un principio entre las familias adoptantes en China, y poco a poco se fue incorporando al resto de familias adoptantes en otros países, y posteriormente también lo han hecho las madres biológicas que esperan a sus hijos.Cada recorte va acompañado de un deseo de la persona que lo regala y se guarda en un álbum con un pedazo del recorte de tela.



 

        HI VOLS COL·LABORAR?

        Per als que hi volgueu col·laborar amb el vostre retall de tela i el vostre desig és molt senzill. 
        Cal que escullis un retall de tela fina de cotó de 30x30 cm (a l'estil de les que es fan servir en patchwork, perquè materials gruixuts o elàstics dificulten l'acolxat) del color i estampat que més t'agradi, que et porti bons records, que et crei "bon rotllo" o que et faci sentir que li transmetrà bona sort. 
       Al retall, cal que hi adjuntis una tarjeta, una postal, un foli, un post-it... amb un desig, una cita, un proverbi, un conte... el que volguis pel nadó que ve en camí. I com que en Pau, en el seu dia, no va tenir un Bai Jia Bei, aquest retall el compartiran els dos germans i servirà per fer una manta per cadascún, així que també m'agradaria que hi adjuntéssiu una segona tarjeta, postal, foli, nota... amb un desig per en Pau. En total, 1 retall de 30x30 de tela de cotó i 2 fulls amb un desig per en Pau en un i per al nounat en l'altre.


    TE APETECE COLABORAR?
    Para los que queráis colaborar con vuestro recorte de tela y vuestro deseo es muy sencillo.
   Es necesario que escojas un recorte de tela fina de algodón de 30x30 cm (al estilo de las que se utilizan en patchwork, porque materiales gruesos o elásticos dificultan el acolchado)del color y estampado que más te guste, que te lleve buenos recuerdos, que te cree "buen rollo" o que te haga sentir que le transmitirá buena suerte.
   Al recorte, deberás adjuntar una tarjeta, una postal, un folio, un post-it ... con un deseo, una cita, un proverbio, un cuento ... lo que quieras para el bebé que viene en camino. Y como Pau, en su día, no tuvo un Bai Jia Bei, este recorte lo compartirán los dos hermanos y servirá para hacer una manta para cada uno, así que también me gustaría que adjuntaras una segunda tarjeta, postal, folio, nota ... con un deseo para Pau. En total, 1 recorte de 30x30 de tela de algodón y 2 hojas con un deseo para Pau en uno y para el recién nacido en el otro.

 
      Per mi és tot un repte perquè seran els primers quilts de patchwork que faré. No sé si els meus fills els regalaran en el seu dia als seus, i la veritat, no confio en arribar a recopilar 100 desitjos. Però els que recopili, 20, 40... si són regalats amb el cor, seran sufients per abrigar i acompanyar als meus fills en el seu viatge per la vida.  


   Para mí es todo un reto porque serán los primeros quilts de patchwork que haré. No sé si mis hijos los regalarán en su día a los suyos, y la verdad, no confío en llegar a recopilar 100 deseos. Pero los que recopile, 20, 40 ... si son regalados con el corazón, serán sufients para abrigar y acompañar a mis hijos en su viaje por la vida.






8 comentarios:

  1. Moltes felicitats, Fanny!
    Nosaltres ens hi apuntem, quan tinguem triat el retall t'avisem per fer-te'l arribar.
    A cuidar-se molt!

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Moltes gràcies guapes! Em fa molta il.lusió que hi volgueu col.laborar! Gràcies!

      Eliminar
  2. Fanny,
    a casa els meus pares hi ha una manta d'aquestes. Recordo de petita cobrir el llit, i ara el fan servir pel llit dels néts. No sé si la van comprar així, si va ser un regal o quin és l'origen. Però veure'l allà em porta records (encara que al seu moment no m'agradés...) així que... on s'han de fer arribar aquests retalls?

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Moltes gràcies per voler-hi col.laborar! Tant debó als meus petits, d'aquí a uns anys, veure la manta també els porti bons records. Si vols, pots enviar-me un e-mail a cosesdemare@gmail.com i t'envio la meva adreça. Gràcies!

      Eliminar
  3. Fanny, per favor!
    Com pot ser que se'm passés aquesta entrtada?? Fa dies vaig veure el dibuix de la manteta i vaig clicar però no em va dur enlloc, i em vaig dir "un dia li preguntes què vol dir bai jia bei..." a bones hores ho descobreixo!!

    bé, fecitats per damunt de tot!! quina alegría!!!

    quina cosa més bonica una mantenta amb 100 desitjos! A mi també em farà molta il.lusió col.laborar-hi!! tindràs notícies meves ben aviat, doncs!!

    sento haver-me'n enterat tan tard!! molts petonets i moltes carícies a aquesta panxeta!!

    ResponderEliminar
    Respuestas

    1. Moltes gràcies! A mi també em farà molta il.lusió!
      Tens raó, durant uns dies no se ben bé perquè l'enllaç no va funcionar. El vaig tornar a copiar i es va sol.lucionar.

      Eliminar
  4. no sé com es que no me n'havia assabentat... :-(, encara puc participar??

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. I tant! encara estic en fase de recollida de retalls. Com que penso que és un regal per a tota la vida, no tinc pressa, començaré a cosir-la quan tingui prous retalls. Em fa molta il·lusió que hi vulguis participar. Ara t'envio un e-mail al teu correu amb la meva adreça de correu postal.

      Eliminar